اشنايي و پرورش طوطي برزيلي
به نظر مي رسد که طوطي برزيلي براي بار اول توسط بوميان آفريقا اهلي شده باشد
طوطي برزيلي، طوطي هاي کوتوله، جدايي ناپذير، مرغ عشق فيشر يا هر اسم ديگري که به آن ها نسبت مي دهيد جز طوطي هاي دوست داشتني و احساسي هستند، اسم لاتيني جدايي ناپذيرها يا طوطي کوتوله از کلمه هاي يوناني عشق و پرنده گرفته شده و اصرار بر ارتباط عميق و بسيار نزديک زوج پرنده دارد.
بررسي تاريخچه پرورش طوطي برزيلي
جانورشناسان معتقد هستند که زيستگاه مقدماتي طوطي برزيلي، قاره آفريقا مي باشد و از نه گونه شناخته شده اين پرنده، هشت گونه آن متعلق به قاره آفريقا و يک گونه آن که «طوطي برزيلي سرخاکستري» است متعلق به جزيره ماداگاسکار است که يکي از جزاير آفريقا به شمار مي رود. تاريخچه اهلي شدن اين پرنده مشخص نيست و به نظر مي رسد که براي بار اول توسط بوميان آفريقا اهلي شده باشد.
«طوطي برزيلي صورت قرمز» نخستين گونه طوطي برزيلي بود که به اروپا وارد شد و در نقاشي هاي سده 16 ميلادي اين پرنده ديده مي شود. اما قابل يادآوري است که برخي از ديگر گونه هاي اين پرنده پس از سال 1800 ميلادي شناسايي گرديد و به نظر مي رسد که ناوگان هاي نظامي کشورهاي استعماري که براي تهيه برده عازم آفريقا مي شدند در بازگشت تلاش مي کردند که علاوه بر بردگان، پرنده ها و حيوانات شگفت آور آفريقايي را به اروپا منتقل نمايند و به نظر مي رسد که طوطي برزيلي هم در اين دوره وارد اروپا شد و چندي نگذشت که به دليل زاد و ولد آسان، تعداد آن در اروپا افزايش گرديد.
بعضي از گونه هاي اين پرنده مانند: «طوطي برزيلي رنگ سياه گونه» در سال 1908ميلادي و گونه «طوطي برزيلي ليليان» در سال 1926م براي بار اول به قاره اروپا وارد شدند. از تاريخ ورود اين پرنده به ايران اطلاع دقيقي در دست نيست و به نظر مي رسد که بيش از چند دهه از ورود آن به ايران نمي گذرد. اين پرنده اکنون پرورش دهندگان زيادي در ايران دارد که اقدام به تکثير آن کرده و از آن جوجه گرفته و جوجه را به بازار فروش عرضه مي نمايند.
طوطي برزيلي در گله هاي کوچک زندگي مي کند و علاقه ي زيادي به خوردن ميوه ها، سبزي ها، علف ها و دانه دارد و گونه ي بال سياه آن ات و انجير را هم مي خورد.
متوسط طول عمر طوطي برزيلي 15 تا 20 سال مي باشد و اگر در وضعيت مساعد زندگي کنند چه بسا تا 30 سال عمر خواهند کرد. آنها داراي طول بدني معادل 17 سانتيمتر مي باشند و حاوي گونه هاي متنوع مي باشد و وزنش حدود 40- 60 گرم مي باشد. اين طوطي در بين طوطي سانان کوچکترين اندازه را دارد.
مدل وحشي طوطي برزيلي اکثراً بدني سبز رنگ دارد و در ناحيه ي سر به رنگ هاي مختلفي ديده مي شود. در بسياري از گونه ها طي پرورش جهش ايجاد شده و فعلا به رنگ هاي گوناگون ديده مي شوند.
طوطي برزيلي اول لانه را مي سازد و بعد جفت گيري مي کند و طي 3- 5 روز بعد نخستين تخم گذاشته مي شود و هنگامي که نخستين تخم گذاشته شد هر روز يک تخم گذاشته مي شود تا وقتي که کلاچ کامل است که به صورت معمول 4- 6 تخم گذاشته مي شود، گاهي وقت ها هم حتي بدون لانه طوطي برزيلي تخم مي گذارد.
نژادهاي طوطي برزيلي :
1- طوطي برزيلي صورت هلويي
2- طوطي برزيلي نقابدار
3- طوطي برزيلي فيشر
4- طوطي برزيلي ليليان
5- طوطي برزيلي سياه گونه
6- طوطي برزيلي ماداگاسکار
7- طوطي برزيلي آبسينيان
8- طوطي برزيلي صورت قرمز
9- طوطي برزيلي سوين درين
ويژگي ها :
کلا طوطي ها جنب و جوش زياد دارند و هر چيزي را مي جوند و در دوراني اين جويدن بيشتر مي شود آن ها به آساني مي توانند سيم برق را بجوند پس آن ها را حسابي کنترل کنيد.
اين طوطي ها استاد فرار از قفس هستند به آساني درب قفس را باز کرده و فرار مي کنند.
جوجه برزيلي به خوبي با انسان خو مي گيرد بزرگ ترين مشکل اين طوطي قدرت تقليد صدا که بسيار ضعيف مي باشد همين امر محبوبيت اين طوطي نسبت به ديگر طوطي سان کمتر کرده است.
اما يکي از امتيازهاي اين طوطي نسبت به طوطي هاي ديگر رنگ بندي هاي زيباي اين طوطي مي باشد.
جوجه برزيلي به خوبي با انسان خو مي گيرد
مواردي که موقع خريد طوطي برزيلي بايد رعايت شود
يک پرنده سالم بايد کاملاً هوشيار باشد و در برابر محرک ها به خوبي واکنش نشان دهد. پرنده بايد سرحال بوده و پرهاي درخشان و تميز ويک دست داشته باشد.
از خريدن پرنده اي با پرهاي پف کرده و يا چشم هاي بسته يا نيمه باز جلوگيري کنيد.
پرهاي اطراف مخرج پرنده حتماً بايد تميز باشد.
چشم هايش بايد براق و شفاف باشد و هيچ گونه ترشحي نداشته باشد. پوست بيني شفاف و ترشح نداشته باشد.
پرنده از ناخن هاي سالمي برخوردار باشد.
استخوان سينه جناق بيرون نزده باشد.
انواع غذاهاي طوطي برزيلي:
رژيم غذايي
رژيم غذايي مناسب براي آن ها علاوه بر دانه بايد شامل ميوه و سبزيجات تازه مثل موز، هويج، انواع برگ سبزي و… باشد، همچنين آب سالم و بدون کلر براي خوردن يا حمام کردن.
توجه کنيد که هيچوقت نبايد به اين پرنده هاي کوچک هسته ميوه هايي مثل هلو، گلابي و… داد. در مواردي هم مشاهده شده که بعضي از مردم به آن ها شکلات، چاي و چه بسا الکل مي دهند که واقعا” براي آن ها زيان آور مي باشد .
غذا دادن به طوطي برزيلي
درصورتي که پرنده شما عادت به خوردن دانه هاي خشک کرده است بي ترديد بايد آهسته آهسته رژيم غذايي آن را تغيير داده و غذاهاي تازه را وارد رژيم غذايي وي کنيد.
هر روز مقدار اندکي از ميوه يا سبزيجات جديد به وي بدهيد و توجه کنيد که به کداميک بيشتر علاقه نشان مي دهد، همينطور هيچوقت نگذاريد که اين ماده هاي غذايي تازه در قفس مانده و فاسد شود. اين نکته را هيچ گاه فراموش نکنيد: “مرغ عشق به تنوع غذايي و غذاي تازه عشق مي ورزد.”
گروه غلات و حبوبات و غلات سبوس دار: تاج خروس، جو، کتان، پاستا، غلات جو، گندم سبوس دار، برنج وحشي.
خوراکي هاي خطرناک: شکوفه هاي خوراکي و گل پياز، قاصدک، نيلوفرهاي روز، اکاليپتوس، شکوفه هاي درخت ميوه، شکوفه هاي گياهان، ترش، پيچ امين الدوله، امپاتيانس، ياس بنفش، گل شور، گل رز، آفتابگردان، لاله، بنفش. توجه داشته باشيد که برگ هاي برخي از اين گياهان سمي هستند.
ميوه (به جز آوکادو که سمي هستند): گوجه فرنگي، تمام انواع سيب (حذف تمام دانه)، موز تازه، تمامي انواع توت، تمامي انواع مرکبات، انگور، کيوي، انبه، خربزه، هلوي شيرين و ابدار، پاپايا، هلو، تمام انواع گلابي، آلو، ستاره ميوه. چاله ها و دانه ها از هر مرکبات بايد دور انداخته شود.
با اين حال، دانه هاي کوچک از توت هاي کاذب و واقعي (موز، زغال اخته، بادمجان، خرمالو، انار، تمشک، توت فرنگي، گوجه فرنگي) همگي مناسب است.
حبوبات: بادام، لوبيا، عدس، نخود، آجيل و سويا.
سبزيجات(به غير سيب زميني خام، پياز خام و تمامي قارچ ها): چغندر، کلم بروکلي، گل کلم، هويج، خيار، همه از انواع کلم، لوبيا تازه، کاهو تازه، نخود فرنگي تازه، هويج وحشي، تمام انواع فلفل، تمام انواع کدو، سيب زميني شيرين، شلغم، زميني هندي، کدو.
هر روز مقدار اندکي از ميوه يا سبزيجات جديد به طوطي برزيلي بدهيد
علائم بيماري :
تغيير رنگ دادن يا باد کردن نوک (منقار) پرنده
خسخس کردن موقع تنفس يا سرفه کردن و نفس زدن
تغيير وضعيت چشم
چشم نيمه باز
نداشتن تعادل
از بين رفتن طراوت پرهاي بدن
ظاهر نامناسب و به هم ريختگي پرها
تغيير در رنگ و بوي فضله (بيماري اسهال- فضله قير شکل- فضله رنگ زرد-بي رنگ شدن فضله)
دائم خواب بودن و نهادن سر لاي پرها
نشستن بر روي کف قفس
نشستن با يک پا روي ميله
چسبيدن فضله به پرها
ترشح از چشم يا بيني
غذاي هضم نشده در فضله
بي اشتها شدن طوطي
کندن و برش دادن پرها (در عروس هلندي نسبت به کاسکو کمتر اتفاق مي افتد)
افتادگي سر، پر، دم
کاهش وزن
فراهم کردن محيط آرام و خلوت براي توليد مثل طوطي هاي برزيلي بسيار اهميت دارد
تکثير و جفت گيري طوطي برزيلي
چند حالت وجود دارد
خريد جفت مولد.
خريد دو عدد نر و ماده و جفت زدن.
جفت زدن به صورت گروهي : چند نر و چند ماده تهيه مي کنيم و نرها را با هم در يک قفس بزرگ نگهداري مي کنيم تا خودشان جفتشان را انتخاب کنند. باتوجه به اين که تشخيص نر و ماده در نژاد برزيلي دشوار است، اين بهترين روش و مطمئن ترين روش براي جفت زده پرندهاست.
براي آماده کردن وضعيت جفت گيري طوطي برزيلي :
1) در فصل پاييز يک جعبه به ابعاد 15 در 15 و ارتفاع 25 سانتيمتر به عنوان لانه تهيه کنيد.
2) در تهيه مواد لانه سازي شامل: برگ نخل، رومه، علف و کاه خشک دقت کنيد در اين مواد از ه کش هاي زيان آور استفاده نشده باشد.
3) فراهم کردن محيط آرام و خلوت براي توليد مثل طوطي هاي برزيلي بسيار اهميت دارد. معمولاً پرنده با استفاده از مواد لانه سازي لانه را پر مي کند و يک حفره تونل در آن ايجاد مي کند.
تخم گذاري طوطي برزيلي :
معمولآ پس از يک تا دو هفته از نخستين جفت گيري تخم گذاري انجام مي شود. تخم گذاري در اغلب اوقات يک روز در ميان انجام مي شود که امکان دارد به دو سه روز هم بکشد.
تعداد تخم: بين 4 تا 6 تخم مي گذارند و لازم به توضيح است که تعداد تخم ها به ميزان آمادگي ماده بستگي دارد.
زمان خارج شدن جوجه طوطي برزيلي از تخم: از 21 روزگي تا 24 روزگي.
زمان دان خور شدن جوجه ها: از 6 هفتگي به بعد.
درباره این سایت